
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 5 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 240 kcal/1 porcja
Przepis na Jabłkową owsiankę
Chyba każdy pamięta owsiankę z dzieciństwa. Pachniały nią mieszkania, pachniało nią w przedszkolu. Taka zwykła – gotowana na mleku. Dziś z owsianką można eksperymentować, niektórzy lubią na wodzie, inni na soku. Do tego dodatek owocowy. To mega skarbnica składników odżywczych, w tym błonnika. A dodatkowo sprawia, że uczucie sytości pozostanie na dłużej.
Składniki na Jabłkową owsiankę
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 200 ml soku jabłkowego „Smaki Victorii”
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- kilka rodzynek
Sposób wykonania Jabłkowej owsianki
- Płatki owsiane oraz jaglane wsypać do garnka, dodać sok jabłkowy; zagotować.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz rodzynki; gotować przez ok. 2 minuty.
- Owsiankę doprawić cynamonem i miodem; podawać tuż po przygotowaniu.