
- Czas przygotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 300 ml
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/100 ml
Przepis na Domowy majonez
Każdemu może się przytrafić taki niefart, że przygotowuje pyszną kanapkę, albo sałatkę i okazuje się, że w lodówce ani śladu po majonezie. Co robić?! Nie ma najmniejszego problemu! Wystarczy jajko, musztarda, ocet winny, olej, miód i przyprawy i już za chwilę można się cieszyć domowym majonezem, takim, jaki przygotowywały mamy i babcie. To właśnie one twierdziły, że, żeby majonez się nie zważył, należy ucierać go ruchem jednostajnym i w tym samym kierunku. I coś w tym jest!
Składniki na Domowy majonez
Sposób wykonania Domowego majonezu
- Jajko sparzyć wrzątkiem, po czym wbić je do miski.
- Do jajka dodać musztardę, ocet, miód, szczyptę soli i pieprzu.
- Jajo z przyprawami ubijać, stopniowo dodając olej do momentu, w którym powstanie gładka, puszysta masa.