
- Czas przygotowania: 10 minut
- Porcje: 1 porcja
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 20 kcal/1 porcja
Przepis na Herbatę z wkładką
Herbatka z wkładką? W zamierzchłych czasach była dość popularna, mniej wyrafinowana i nazywała się „herbatką z prądem”. Dziś do jej przygotowania stosuje się cytrynę, pomarańczę i zaledwie owoce odsączone z zalewy alkoholowej. Dodatkowym urozmaiceniem są goździki powbijane w owoce. Nadają świetnego, korzennego aromatu. Trunek sprawdzi się doskonale w chłodniejsze wieczory.
Składniki na Herbatę z wkładką
- 1 torebka ulubionej czarnej herbaty
- 2 łyżki owoców w zalewie alkoholowej, np. ananasów lub wiśni
- 1 plasterek cytryny
- 1 plaster pomarańczy
- 3 goździki
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania Herbaty z wkładką
- Herbatę zalać wrzątkiem (250 ml), przykryć spodkiem i odstawić na 2 minuty do zaparzenia.
- Następnie dodać cytrynę, plaster pomarańczy z powbijanymi w niego goździkami, owoce wraz z alkoholową zalewą oraz miód.
- Całość delikatnie wymieszać; podawać tuż po przygotowaniu.