
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal/1 porcja
Przepis na Zasmażaną młodą kapustę
Swego czasu młoda, zasmażana kapusta podawana była do porządnego kotleta schabowego z kością. Takie danie, uważane wtedy za wykwintne, podawane było niemal w każdej knajpie. Dziś młoda kapusta zasmażana z dodatkiem kiełbasy i boczku z powodzeniem może stanowić odrębne danie. Szybkie, tanie i smaczne danie jednogarnkowe.
Składniki na Zasmażaną młodą kapustę
- 200 g swojskiej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- ½ główki młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- pęczek koperku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zasmażanej młodej kapusty
- Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 minut, odcedzić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 4 łyżek oliwy.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonej kiełbasy dodać kapustę, wszystko poddusić, aby woda zawarta w kapuście odparowała; doprawić całość solą, pieprzem i tymiankiem.
- Potrawę udekorować drobno posiekanym koperkiem, podawać zaraz po przygotowaniu.