Ogórek należy do rodziny dyniowatych, a za kraj jego pochodzenie uznaje się północno – zachodnie Indie. Ogórki występują w sezonie wakacyjnym, od czerwca do sierpnia. Warzywa te charakteryzują się niewielką zawartością kalorii, posiadają dużo niezbędnych dla ludzkiego organizmu antyoksydantów oraz działającą przeciwnowotworowo kukurbitacynę. To właśnie kukurbitacyna w zbyt wysokim stężeniu nadaje gorzki smak ogórkom. Zawartość tej gorzkiej substancji w ogórkach zależy od warunków, w jakich uprawia się warzywo. Jeśli występują niedobory składników pokarmowych takich jak azot czy pojawiają się susze wówczas istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ogórki będą gorzkie. Kukurbitacyna gromadzi się przede wszystkim w korzeniu, łodygach oraz liściach rośliny, dlatego to ciemniejsza strona ogórka ma większą gorycz. Aby uniknąć rozprzestrzenienia się gorzkiego smaku na całego ogórka należy obierać go od jasnego do ciemnego końca.