
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 260 kcal/1 porcja
Przepis na Udka faszerowane mięsem mielonym
To kolejne odkrycie. Następny sposób na przygotowanie i podanie wyfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest wilgotniejsze i bardziej soczyste od piersi z kurczaka. Farsz z mięsa wieprzowego dzięki większej zawartości tłuszczu, sprawi, że faszerowane udka będą jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Po prostu będą się rozpływały w ustach.
Składniki na Udka faszerowane mięsem mielonym
- 5 udek z kurczaka
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Udek faszerowanych
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Udka z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć krótszą część (pałkę).
- Z pozostałej części wykroić kość a mięso delikatnie rozbić za pomocą tłuczka.
- Udka wypełnić nadzieniem z mięsa mielonego, spiąć wykałaczkami i oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Tak przygotowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 60 minut.
- Po 30 minutach pieczenia udka przewrócić na drugą stronę.
- Potrawę podawać z ziemniakami i surówką.
bardzo dobre, robiłam, polecam wszystkim
Kolejny dowód na to, że kurczak nie musi być nudny:)
Super przepis, udka wszystkim smakowały, aczkolwiek nie polecam przesadzać z ilością soli w farszu, bo sam kurczak w przeprawie już jest słony 🙂