
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym
To kolejne danie, dzięki któremu można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy na przygotowywaniu posiłku. Każdy wracając do domu po pracy czy po szkole najchętniej od razu zasiadłby do stołu, aby ponownie naładować akumulatory w gronie najbliższych osób. Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym, z uwagi na sporą zawartość węglowodanów i białka, jest wyjątkowo dobrym sposobem na odzyskanie sił w krótkim czasie.
Składniki na Spaghetti z tuńczykiem
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g parmezanu
- 500 g makaronu spaghetti
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Spaghetti z tuńczykiem
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do sosu dodać śmietanę, jogurt, starty parmezan; całość doprawić solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać. Posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić listkiem świeżej bazylii.