
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 2 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 60 kcal/1 porcja
Przepis na Wódkę „cytrynówkę”
Każdy czasami potrzebuje odprężenia i wyciszenia. Dla niektórych dobrym sposobem na oderwanie się, choć na chwilę od rzeczywistości jest kieliszeczek dobrego trunku. Dobrze jest przygotować się na taką okoliczność stosunkowo wcześniej. Wódka „cytrynówka” będzie wyśmienitym rozwiązaniem. Sprawdzi się zarówno dla rozładowania nagromadzonych napięć jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Samo jej przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, jednak, aby nabrała mocy potrzebuje dojrzewać około dwóch tygodni.
Składniki na Wódkę „cytrynówkę”
Sposób wykonania Wódki „cytrynówki”
- Cytryny umyć, osuszyć; z 6 z nich zetrzeć skórkę.
- Z wszystkich cytryn wycisnąć sok.
- W osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać.
- Do syropu cukrowego dodać sok z wyciśniętych cytryn oraz startą skórkę; zagotować i odstawić do wystudzenia.
- Do zimnego syropu dodać wódkę i pozostawić na 1 dobę.
- Po upływie doby, napój przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Wódkę pozostawić na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.