
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Keks
Aż trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pysznego, kolorowego keksa. To nic skomplikowanego. Poradzi sobie z nim nawet zupełny, kuchenny ignorant. Wystarczą dwie godziny i kilka podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Po ich wymieszaniu, uzyskane ciasto należy przelać do foremki i umieścić w piekarniku na 60 minut. Efekt końcowy może zaskoczyć nie tylko najbliższych. Keks będzie stanowił świetne dopełnienie świątecznego stołu.
Składniki na Keks
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 400 g bakalii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- lukier
Sposób wykonania Keksa
- Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z 2 łyżkami mąki.
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę.
- Żółtka oddzielić od białek i dodawać je po jednym w trakcie ucierania masła.
- Mąkę przesiać przez sito i dodawać ją stopniowo do ubitej masy, mieszając całość łyżką.
- Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera, po czym delikatnie przełożyć je do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
- Sodę rozpuścić w mleku i dodać ją do masy.
- Na koniec dodać przygotowane wcześniej bakalie; wszystko wymieszać.
- Keksówkę o długości 30 cm natłuścić masłem i oprószyć mąką.
- Ciasto przelać do formy (3/4 objętości blaszki), równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.
- Ciasto po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku, po czym wyjąć je, aby całkowicie ostygło.
- Keks podawać udekorowany cukrem pudrem lub lukrem i bakaliami.