
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 256 kcal/1 porcja
Przepis na Serowy przekładaniec
Taki serowy przekładaniec to na pierwszy rzut oka nie takie proste wyzwanie. Dwa rodzaje ciasta, masa serowa i dodatki są nie do ogarnięcia dla niektórych. Za to ci, którzy będą chcieli spróbować swoich sił będą mile zaskoczeni. Serowy przekładaniec zyskuje przy bliższym poznaniu. Okazuje się, że wcale nie jest taki skomplikowany. A jaki efekt? Mile zaskoczy nie tylko wykonawcę.
Składniki na Serowy przekładaniec
- Ciasto I
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Masa serowa
- 700 g sera białego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ kostki masła
- Ciasto II
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo
- kilka brzoskwiń w zalewie
Sposób wykonania Serowego przekładańca
Ciasto I
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, kakao oraz proszek do pieczenia; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać masło; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 2 równe części; jedną z nich zamrozić a drugą
- włożyć do lodówki na pół godziny.
- Po upływie 30 minut ciasto rozwałkować tak, aby było ono dopasowane do formy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej rozwałkowane ciasto.
Masa serowa
- Ser zmielić co najmniej 2 razy w maszynce lub przy użyciu robota kuchennego.
- Masło rozpuścić, ostudzić, po czym zmiksować je z jajkiem i cukrem pudrem.
- Następnie do sera przełożyć utarte masło, dodać także budyń w proszku; całość jeszcze raz dokładnie zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Na przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć masę serową i dokładnie ją rozprowadzić.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i umieścić je na masie serowej.
Ciasto II
- Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera.
- Następnie dodać cukier puder; wszystko ubijać jeszcze kilka minut.
- Do pianki przesypać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mak, całość wymieszać łyżką.
- Piankę wyłożyć na masę serową a na nią zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) zamrożone ciasto.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.