
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 640 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę „Kebab”
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! Nie ma to jak własnoręcznie przygotowana pizza. I jeszcze ten zapach unoszący się domu. Owszem, pizza z sieciówki to proste i szybkie rozwiązanie. Jednak czasami dla odmiany warto przygotować coś samodzielnie. Pizza „Kebab” to świetny pomysł. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga szczególnego zachodu. Jednak jej smaku i satysfakcji nie da się porównać z niczym.
Składniki na Pizzę "Kebab"
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 małe piersi z kurczaka
- 6 pieczarek
- 2 pomidory
- 1 mały ogórek gruntowy
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej
- kilka liści pekińskiej kapusty
- 1 opakowanie przyprawy „Gyros”
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pizzy "Kebab"
- Do podgrzanego mleka dodać wodę, szczyptę soli, cukier oraz drożdże; wszystko wymieszać.
- Następnie dodać oregano oraz mąkę; ciasto wyrobić rękami.
- Ciasto posmarować oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą „Gyros” i oliwą, a następnie usmażyć na złoty kolor.
- Po upływie 30 minut rozwałkować ciasto i rozsmarować na nim pastę pomidorową.
- Pieczarki i 1 pomidora opłukać, pokroić w plastry a obraną cebulę posiekać w piórka.
- Na pizzy rozłożyć kolejno: plastry pieczarek, pomidora, piórka cebuli oraz usmażone kawałki kurczaka, po czym całość posypać pieprzem i oregano.
- Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut.
- Pod koniec pieczenia pizzę posypać startym żółtym serem.
- Pizzę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika udekorowaną posiekaną kapustą pekińską oraz kawałkami świeżego pomidora i ogórka.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wszystkie składniki do ciasta na pizzę powinny mieć temperaturę pokojową, warto je również delikatnie podgrzać
- Drożdże do pizzy muszą być świeże, w przeciwnym razie ciasto może się nie udać
- Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
- Dobrze wyrobione ciasto do pizzy jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
- Zamiast pasty pomidorowej do pizzy można użyć pomidorów z puszki
- Ser żółty warto zastąpić serem „mozzarella”