
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Tagliatelle z cukinią i łososiem
Składniki na Tagliatelle z cukinią i łososiem
- 200 g makaronu Tagliatelle
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 duża cukinia
- 200 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka musztardy „Dijon”
- 2 łyżki kaparów
- kilka listków bazylii
- 100 g parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Tagliatelle z cukinią i łososiem
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżeczkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Cukinię umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry.
- Na patelnię wlać śmietanę, dodać kawałki łososia, kapary, musztardę i cukinię; wszystko zagotować pod przykryciem, aby cukinia zmiękła.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, dodać starty parmezan.
- Danie doprawić pieprzem oraz posiekaną bazylią; potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.