
- Czas przygotowania: 1h 40 min
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Schab w soku pomarańczowym
Schab w soku pomarańczowym to nie będzie najlepszy pomysł na szybki obiadek po pracy, w środku tygodnia. Ale na niedzielny obiadek z rodzinką, czy przyjaciółmi sprawdzi się znakomicie. Na takie danie trzeba poświęcić nieco więcej czasu, choć nie koniecznie pracy. Lwią część pochłania marynowanie schabu w przyprawach i soku, kolejną - pieczenie. Samo przygotowanie to tylko chwila. Takim pysznym, soczystym schabikiem wszyscy będą mile zaskoczeni.
Składniki na Schab w soku pomarańczowym
- 4 plastry schabu (o grubości ok. 1 cm)
- 1 szklanka soku pomarańczowego „Smaki Victorii”
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
Sposób wykonania Schabu w soku pomarańczowym
- Schab umyć, osuszyć, zalać 1 szklanką soku pomarańczowego i odstawić na min. 1 godzinę w chłodne miejsce.
- Po upływie godziny, do osobnego naczynia odlać sok, w którym marynował się schab, a samo mięso oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, papryką oraz tymiankiem
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Na patelni rozpuścić masło, po czym przesmażyć na nim mąkę kukurydzianą (cały czas mieszając, aby się nie przypaliła).
- Następnie wlać sok pomarańczowy, w którym marynował się schab oraz sos powstały z pieczenia mięsa.
- Do soku dodać miód oraz szczyptę tymianku i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Schab podawać w towarzystwie pomarańczowego sosu oraz ulubionych dodatków.
bardzo ciekawe przepisy ,smakowicie wyglądają, schab na słodko…muszę to zrobić
Uwielbiam takie eksperymenty w kuchni. Niepozorny schab podany z sokiem pomarańczowym staje się bardzo wykwintnym i przepysznym daniem. Muszę przetestować ten przepis w swojej kuchni 🙂
Sam wygląd robi wrażenie. Jest to wspaniała potrawa. Dobry pomysł na obiad. Każdy na pewno będzie chwalił takie wykonanie. Schab w soku pomarańczowym super danie.
Nigdy nie słyszałem o takim „wydaniu” tradycyjnego schabowego 🙂 Muszę spróbować.
Schab w soku pomarańczowym?! Pierwszy raz słyszę i mam nadzieję, że to jest tak bardzo smaczne jak dobrze wygląda. Ciekawe tylko co na to mąż…
Polecam wypróbować:)
Brzmi smacznie. Koniecznie muszę zrobić.
Brzmi smacznie. Koniecznie muszę zrobić.
Polecam:)