
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 260 kcal/1 porcja
Przepis na Babkę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana z dużym powodzeniem zastąpi puree ziemniaczane, ziemniaki z wody czy inny dodatek do dania głównego. Z pewnością jest bardziej wymagającym uzupełnieniem niż ziemniaki z wody, jednak czasami warto coś zmienić, spróbować nowych smaków. Choć akurat babka ziemniaczana do nich nie należy. Była dobrze znana przez babcie, potem nieco zapomniana, jednak znów powraca do łask. Smacznego!
Składniki do Babki ziemniaczanej
Sposób wykonania Babki ziemniaczanej
- Ziemniaki i cebule obrać, opłukać.
- Ziemniaki utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Starte ziemniaki odcedzić na sicie lub durszlaku; odciśniętą masę przełożyć do miski.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Do utartych ziemniaków dodać cebule, boczek, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, następnie całość wymieszać.
- Masę przełożyć do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równo ją rozsmarować i włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 1,5 godziny.
- Babkę podawać zaraz po upieczeniu jako dodatek do mięs.