
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone polędwiczki w musztardzie
Pieczone polędwiczki w musztardzie z powodzeniem można potraktować, jako danie wykwintne. Świetnie będzie się nadawało na uroczystą kolację, czy wystawny obiad. Ich przygotowanie jest niezmiernie proste i nie wymaga ani poświęcenia czasu, ani też dużego nakładu pracy. Mięso należy zamarynować w odpowiednio przygotowanej marynacie z musztardą i odłożyć na godzinę, następnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia i piec kolejną godzinę w piekarniku. I gotowe! Proste – prawda?
Składniki na Pieczone polędwiczki
Sposób wykonania Pieczonych polędwiczek
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- Następnie polędwiczki natrzeć granulowanym czosnkiem, pieprzem, odrobiną soli i skropić oliwą.
- Do mięsa dodać także musztardę, wszystko wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Po upływie 1 godziny, polędwiczki umieścić w rękawie do pieczenia.
- Blachę z mięsem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec ok. 1 godzinę.
- Mięso po upieczeniu pozostawić w rękawie jeszcze przez 20 minu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ostatnio piekłem polędwiczki w rękawie wraz z masłem. Piekłem godzinę w podobnej temperaturze, jednak mięso wyszło suche. Masz może jakieś porady dlaczego tak wyszło?
Myślę, że czas pieczenia mógł być za długi; wszystko zależy od tego jak grube są polędwiczki. Proszę sprobować wykonać ponownie to danie, skracając czas pieczenia mięsa. Po wyjęciu potrawy z piekarnika, warto zostawić mięso w rękawie na ok. 20 minut lub do całkowitego wystudzenia.