
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z jajkiem i pieczonym kurczakiem
Lekka, zdrowa i do tego jaka pyszna. Sałatka z jajkiem i pieczonym kurczakiem jest niezawodna jako drugie śniadanie w pracy, czy przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Nadaje się nawet na wieczorny poczęstunek. W jej składzie znajdują się głównie sałaty i warzywa, oprócz nich w sałatce znajdziemy jeszcze delikatne piersi z kurczaka i pożywne jajka.
Składniki na Sałatkę
- 2 piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 5 rzodkiewek
- 2 pomidory
- ulubiony mix sałat
- 3 łyżki musztardy sarepskiej Cymes
- pestki słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Sałatki
- Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
- Do kurczaka dodać 2 łyżki musztardy, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po upływie 2 godzin, kawałki kurczaka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza) na ok. 20 minut.
- Jajka ugotować na twardo (ok. 8 minut), obrać, pokroić w ósemki.
- Sałatę opłukać, odsączyć z nadmiaru wody, w razie potrzeby porwać palcami na mniejsze kawałki.
- Rzodkiewki i pomidory umyć; rzodkiewki pokroić w plastry a pomidory w ćwiartki.
- Kawałki kurczaka wyłożyć na sałatę, dodać pomidory, rzodkiewkę, jajka, pestki słonecznika.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę musztardy. Sałatę skropić sosem, delikatnie wymieszać, podawać zaraz po przygotowaniu.