
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Jajecznicę z kurkami
Niby zwykła jajecznica a jak niezwykłego charakteru dodają jej te kurki. Jajecznica z kurkami – danie proste do przygotowania, nie wymaga ani wielkiego nakładu pracy, ani nawet specjalnych zdolności kulinarnych. Dziecko sobie z nim poradzi. Za to zapewni wyśmienity początek dnia, dostarczy całkiem sporo energii i wartości odżywczych, a do tego jak smakuje!
Składniki na Jajecznicę z kurkami
Sposób wykonania Jajecznicy z kurkami
- Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na patelni z dodatkiem masła.
- Kurki oczyścić, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, po czym dodać je do cebuli; podsmażyć.
- Jajka roztrzepać przy pomocy widelca w osobnym naczyniu, dodać do nich odrobinę soli i pieprzu, wlać na patelnię; wszystko dokładnie wymieszać.
- Jajecznicę smażyć tak długo, aż będzie odpowiednio ścięta (w zależności od upodobań).
- Jajecznicę podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżym pieczywem.
Jajecznica z kurkami jest pyszna, chyba, że ktoś nie lubi grzybków, polecam
Myślę, że to miła odmiana dla tradycyjnej jajecznicy na boczku, szczególnie teraz, gdy w lesie pełno grzybów:)