
- Czas przygotowania: 1h 40 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 słoików
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 140 kcal/1 porcja
Przepis na Sałatkę z czerwonej kapusty
Dawniej bardzo często gościła na polskich stołach, nie tylko, jako dodatek do klusek śląskich, ale także do potraw mięsnych, takich jak pulpety w sosie, klopsy, czy kotlety mielone. Przygotowywały je mamy i babcie. Ich spiżarnie były pełne takich rarytasów. Dziś samodzielne przygotowanie takiej sałatki zagwarantuje całkiem sporo satysfakcji. To świetny dodatek, o bardzo wyrazistym smaku. Z pewnością urozmaici monotonną dietę.
Składniki na Sałatkę z czerwonej kapusty
- 2 kg czerwonej kapusty
- 2 kg jabłek
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
Sposób wykonania Sałatki z czerwonej kapusty
- Kapustę i cebulę obrać, poszatkować, posolić (duża szczypta) i odstawić na noc w chłodne miejsce.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Kapustę i cebulę odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do nich jabłka, wymieszać.
- W osobnym naczyniu zagotować wodę z cukrem i octem.
- Do gotującej się zalewy włożyć kapustę z cebulą i jabłkami; gotować przez ok. 20 minut.
- Sałatkę przełożyć do słoików i pasteryzować.
- Podawać jako dodatek do klusek śląskich.