
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: 1 mała blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 170 kcal/1 porcja
Przepis na Pasztet z indyka z kaszą jaglaną
To danie nie należy do tych, które robi się szybko i przyjemnie. Tu niestety trzeba się trochę wysilić. Za to efekt wynagrodzi wszystko. Pasztet z indyka z kaszą jaglaną jest lżejszy i dużo zdrowszy od zwykłego pasztetu. Bogaty w warzywa, zioła i różne przyprawy, które naddają mu wyrazistego smaku. To bardzo dobre rozwiązanie, gdy znudziły się już wszystkie, tak samo smakujące wędliny. W końcu coś swojskiego.
Składniki na Pasztet z indyka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 piersi z indyka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ pora
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pasztetu z indyka
- Marchewkę, pietruszkę, por i czosnek obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Piersi z indyka umyć i wraz z przygotowanymi wcześniej warzywami włożyć do wrzącej wody (1,5 l).
- Do mięsa z warzywami dodać także liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu; ugotować do miękkości.
- Kaszę zalać 2 szklankami wody, doprawić szczyptą soli, gotować, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Ugotowane mięso, warzywa, kaszę (jeszcze ciepłą) oraz czosnek zmielić w maszynce do mięsa.
- Do masy dodać także żółtka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku; wszystko dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekką ją wgnieść do pasztetu.
- Pasztet wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Pasztet po upieczeniu odstawić do wystudzenia, podawać z ulubionymi dodatkami.