
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Pulpety w sosie serowym
Delikatne, mięsne kuleczki oblane aksamitnym, serowym sosem to świetny pomysł na prosty i sycący obiad. Kompozycja sera i klopsików sprawia, że potrawa ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale i wyjątkową teksturę. Pulpety w sosie serowym można podawać z makaronem, kaszą, ryżem czy puree ziemniaczanym!
Składniki na Pulpety
- Pulpety
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Sos serowy
- 200 g serka topionego
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mięsnego bulionu lub rosołu
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pulpetów
Pulpety
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Sos serowy
- Bulion zagotować, wrzucić do niego pulpety, gotować przez 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić na złoty kolor.
- Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i czosnku. Następnie dolewać powoli gorący bulion (bez pulpetów), cały czas mieszając, aby ser dobrze się rozpuścił.
- Sos zagęścić zawiesiną z mąki i ½ szklanki wody, dodać śmietanę; wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
- Do sosu dodać także żółty ser (starty na tarce o grubych) oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Całość doprawić pieprzem, solą. Do sosu przełożyć także pulpety, zagotować.
- Podawać zaraz po przygotowaniu z makaronem lub ziemniakami.
mmmmm…. Pycha 😀
Sos serowy zawsze ok!:)
Fenomenalne są te wszystkie przepisy i w ogóle cały blog 🙂
Dziękuję!:)