
- Czas przygotowania: 3h 00 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 20 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Schab faszerowany mięsem mielonym
Schab to jedno z najczęściej wybieranych mięs, dające szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Na ogół przyrządzane są z niego rozmaite pieczenie, stanowi również dodatek do sosów, a przede wszystkim jest podawany w formie kotletów. Faszerowany mięsem mielonym, z dodatkiem intensywnego czosnku i aromatycznych przypraw pozwoli stworzyć mięsną roladę, która stanowi nie tylko ucztę dla podniebienia, ale i dostojnie prezentuje się na talerzu!
Składniki na Schab
- 2 kg wąskiego schabu bez kości
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść koperku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka żelatyny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Schabu
- Schab umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, następnie przeciąg go wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa (nie docinać do końca).
- Następnie schab należy owinąć folią i rozbić przy pomocy tłuczka.
- Mięso natrzeć mieszanką pieprzu, pieprzu ziołowego, soli, papryki, majeranku oraz 3 łyżek oliwy z oliwek; odstawić na min. 2 godziny do lodówki.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso mielone doprawić szczyptą soli, pieprzu, dodać podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, czosnek a także posiekany koperek; wymieszać.
- Schab wyjąć z lodówki, posypać go żelatyną w proszku z tej strony, gdzie będzie układany farsz, rozetrzeć.
- Wzdłuż dłuższego brzegu należy ułożyć wcześniej przygotowane mięso mielone, pozostawiając ok. 3 cm wolnego końca.
- Schab ciasno zwinąć w rulon, oprószyć majerankiem i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, pamiętając o zawiązaniu boków.
- Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę wody, przykryć całość pokrywą.
- Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę.
- Schab podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Bardzo dobre. Wczoraj robiliśmy w domu na obiadokolację. Bardzo podobają mi się zdjęcia jakie Pani robi, są bardzo dobrej jakości. 5 gwiazdek za danie i cały blog. 🙂
Dziękuję za miłe słowa, wkładam w przepisy całe swoje serce:) Jeśli chodzi o schab, to polecam również Schab ze śliwkami: https://cosdobrego.pl/przepis-na-schab-nadziewany-sliwkami/
Rarytaski same na tym blogu, nie ważne jaki przepis otworzę wszystko wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję!:)