
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Pucharki Tiramisu
To bardzo wykwintny deser, do tego pięknie się prezentuje. Nie należy on do najtańszych deserów, jednak jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Niemniej jednak czy nie warto czasami zafundować sobie odrobinę kulinarnego luksusu, a być może bardzo miło zaskoczyć poczęstowane osoby. Nie ma nic złego w dopieszczeniu swego podniebienia.
Składniki na Pucharki Tiramisu
- 500 g serka 'Mascarpone'
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 długich biszkoptów
- 3 - 4 łyżki kawy
- kakao lub gorzka czekolada
- płatki migdałów
Sposób wykonania Pucharków Tiramisu
- Kawę zalać 2 szklankami zagotowanej wody, odstawić do wystygnięcia.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem przy użyciu miksera.
- Następnie do kremu dodawać stopniowo serek „Mascarpone” cały czas wszystko dokładnie miksując.
- Ciastka moczyć w zimnej kawie i układać w pucharku na zmianę z kremem, oprószając każdą warstwę odrobiną kakao (ciastka, krem, kakao, ciastka, krem, kakao) .
- Na ostatniej warstwie kremu ułożyć biszkopty i całość obsypać płatkami migdałów.
ciekawy przepis
pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne 🙂 na babski wieczór zrobiłam – dziewczyny były zachwycone 🙂
Cieszę się bardzo:) Polecam także włoską wersję tego deseru https://cosdobrego.pl/przepis-na-tiramisu-wloski-deser/