
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/6 sztuk
Przepis na Knedle śląskie z musem truskawkowym
Wyśmienite o każdej porze roku. To takie specyficzne wspomnienie lata. Dzieci je uwielbiają, zwłaszcza z dodatkiem roztopionego masełka i cukru, ewentualnie słodkiej śmietanki i cukru. To danie niegdyś często przygotowywane przez babcie, dla zaspokojenia apetytów swoich ukochanych wnucząt.
Składniki na Knedle śląskie z musem truskawkowym
Sposób wykonania Knedli śląskich z musem
- Z truskawek usunąć szypułki, umyć je i zbledować wraz z cukrem na gładką masę.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
- Następnie zalać je wodą, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane); odcedzić. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli; ciasto wyrobić rękami.
- Z przygotowanego ciasta formować placki wielkości połowy dłoni, wypełnić je musem truskawkowym; zlepić tak, aby powstały kulki.
- Zagotować 2 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Knedle wrzucać do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Knedle wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać z roztopionym masłem lub cukrem.
Są przeeeeeeeepyszne. Wypróbowałam i następnym razem robię więcej 😀
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
Mega pyszne 🙂
również mi smakowały! 😉
Truskawki coraz lepsze, więc przepis na knedle wykorzystam w swojej kuchni już niebawem 🙂
Tak, sezon na truskawki w pełni:)