
- Czas przygotowania: 40 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 520 kcal/1 porcja
Przepis na Tiramisu, włoski deser
Pyszny, niezwykle delikatny deser włoski, który na dobre zadomowił się w polskich domach. Obłędny smak zawdzięcza połączeniu wyrazistego smaku kawy z amaretto i sera mascarpone. Podawany klasycznie lub z dodatkami, malinami, jagodami bądź owocowymi sosami czy herbatnikami. Idealny na podwieczorek.
Składniki na Tiramisu
- 4 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 500 g serka mascarpone
- 450 g długich biszkoptów
- 3 - 4 łyżki parzonej kawy
- kakao lub gorzka czekolada
Sposób wykonania Tiramisu
- Kawę zalać 2 szklankami zagotowanej wody, zostawić do wystygnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem przy użyciu miksera na puszystą masę; w trakcie ucierania dodawać stopniowo serek mascarpone.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać je do masy serowej i wymieszać delikatnie przy użyciu łyżki (nie miksera!).
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować jej dno masłem.
- Opakowanie ciastek podzielić na 2 części; pierwszą część ciastek moczyć w zimnej kawie i układać na blasze tak, aby przykryć nimi całe dno.
- Krem również podzielić na dwie części; pierwszą część wyłożyć na ciastka.
- Na kremie ułożyć pozostałe ciastka nasączone w kawie i pokryć je drugą częścią kremu.
- Ciasto udekorować startą czekoladą lub oprószyć je kakao.
- Tiramisu wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady
- W okresie upałów do Tiramisu nie należy używać surowych jajek. Aby uniknąć bakterii „Salmonella”, całe jajka należy utrzeć z cukrem na parze (nad kąpielą wodną), następnie je wystudzić i połączyć z serkiem mascarpone przy użyciu miksera
- Aby uzyskać bardziej intensywny smak ciasta, należy użyć świeżo zmielonej kawy
- Tiramisu można także przyrządzić w wersji „dla dorosłych”, dodając do kremu 2 łyżki rumu lub amaretto
- W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, Tiramisu należy zostawić w lodówce na całą noc