Kompozycja ciasta i rozmaitego farszu, mięsnego, serowego, owocowego czy z kapusty i grzybów to potrawa znana Polakom już prawdopodobnie od XIII wieku. Pierogi to dla każdego smak dzieciństwa i wspomnienie wizyt w ciepłym, przytulnym domu babci. Mimo iż proces przygotowywania potrawy nie należy do najmniej pracochłonnych to jednak doznania smakowe rekompensują cały trud. Kiedy ciasto i farsz są już gotowe przystępujemy do wycinania a następnie lepienia pierożków. Niektórzy przy pomocy szklanki formują z ciasta kółka, zaś inni, chcąc uniknąć powstawania ścinek, ciasto pierogowe dzielą na kwadraty. Aby zrobienie większej ilości pierogów zajęło mniej czasu warto wykorzystać kilka sprawdzonych sposobów ich lepienia. Jeden z nich polega na przygotowaniu pierwszego rzędu pierogów. W tym celu, zaczynając od brzegu ciasta rozkładamy odpowiednie porcje farszu, pamiętając o tym, aby zachować odpowiedni odstęp pomiędzy kolejnymi dawkami nadzienia w szeregu. Rozkładając pierwszy rząd farszu należy także zachować odpowiednią odległość od brzegu ciasta. W kolejnym kroku chwytamy za drugi brzeg pierogowego ciasta i przykrywamy pierwszy rząd nadzienia. Następnie przy pomocy szklanki wycinamy półksiężyce i dociskamy brzegi pierogów. Operację należy powtarzać dotąd, dopóki nie zostanie wykorzystana cała kulka ciasta.