
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1porcja
Przepis na Pomarańczowy budyń
Pomarańczowy budyń – przecież takiego nawet w sklepach nie ma. To ciekawe, bo w zaciszu własnej kuchni można go wyczarować. I to całkiem prosto, nic skomplikowanego. Dodatkowo – z pomarańczą, prócz koloru nie ma zupełnie nic wspólnego. Przygotowany na bazie soku marchwiowo-bnanowo-jabłkowego prezentuje się apetycznie. Oczami by go zjadł. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców, ewentualnie może stanowić podstawę do dalszych eksperymentów kulinarnych.
Składniki na Pomarańczowy budyń
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki soku o smaku marchwiowo-bananowo-jabłkowym „Smaki Victorii”
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania Pomarańczowego budyniu
- W ¾ szklanki soku rozmieszać żółtko, a następnie mąki: ziemniaczaną,pszenną oraz cukier.
- Pozostałą ilość soku zagotować.
- Kiedy sok zacznie wrzeć, przelać mączną zawiesinę i dodać masło.
- Budyń gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje (cały czas energicznie mieszając!).
- Budyń podawać z ulubionymi owocami. Może on służyć również jako baza do kremów.
Jest ten przepis niezwykle unikalny. I bardzo odkrywczy.
Ten kolor jest niezwykły! <3