
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: okrągła blacha o średnicy 24 cm
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem. Taki domek na wsi, cały pachnący domowymi wypiekami - to dopiero wspomnienia! Jak je przywołać? Samodzielnie spróbować upiec takie wyborne kruche ciasto z rabarbarem. Do wykonania wcale nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności, wystarczy stosować się do przepisu. Tanie, smaczne, a przywołane wspomnienia - bezcenne.
Składniki na Kruche ciasto z rabarbarem
- 400 g rabarbaru
- 4 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1 kostka do pieczenia „Kasia”
- 4 żółtka
- 4 - 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania Kruchego ciasta z rabarbarem
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- 2/3 ciasta rozwałkować tak, aby pasowało do wymiarów blachy.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i podzielić na 1,5 cm-owe paski.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć do niej ciasto.
- Na wierzchu ciasta rozłożyć umyty i pokrojony w niewielkie słupki rabarbar.
- Warstwę rabarbaru można dodatkowo posypać cukrem, a następnie umieścić na niej paski z przygotowanego wcześniej kruchego ciasta tak, aby powstała kratka.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 60 minut (do tzw. metody suchego patyczka).
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia i oprószyć cukrem pudrem.
Niesamowite ciasto. Które jest doskonałe w smaku.