
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 10 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 200 kcal/1 porcja
Przepis na Placki z ciecierzycy
Placki ziemniaczane każdy zna. Jedni je uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Dlaczego by nie spróbować czegoś innego? Chociażby placki z ciecierzycy. Czas przygotowania jest podobny do tych pierwszych, jednak skład i smak zupełnie inny. Przygotowane na oleju kokosowym są znacznie zdrowsze. Dodatkowo ciecierzyca zawiera całkiem sporo białka, zatem potrawa jest dla diety znacznie cenniejsza. Warto czasami poeksperymentować w kuchni.
Składniki na Placki z ciecierzycy
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- ¼ szklanki mąki
- sól
- pieprz
- olej kokosowy
Sposób wykonania Placków z ciecierzycy
- Ciecierzycę (z odrobiną płynu, w której była gotowana) zblendować ale nie na gładką masę.
- Następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę, jajko oraz mąkę.
- Ciecierzycę doprawić solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego.
- Na rozgrzany tłuszcz wykładać masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone placki podawać z ulubioną sałatą.
Te plack muszą być bardzo dobre!
Wygląda PRZEPYSZNIE! będziemy musieli spróbować 😀
<3