- Czas przygotowania: 45 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Fit wrapy z kurczakiem
Jak to zwykle bywa, znienacka zaatakowała nieodparta chęć na coś „nie wiadomo, co”. Co by tu przygotować, żeby było szybko, zdrowo i przy tym niedrogo? Fit wrapy z kurczakiem – to odpowiedź na te wszystkie pytania. Czas całkowitego przygotowania to zaledwie godzinka. Dodatek piersi z kurczaka, mixu sałat i innych warzyw sprawi, że danie jest wyjątkowo lekkie i smaczne.
Składniki na Fit wrapy
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 garść ulubionego mix’u sałat
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 2 placki ‘tortilla’
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pieprz
Sposób wykonania Fit wrapów
- Piersi z kurczaka umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- W osobnym naczyniu wymieszać sos sojowy, posiekane listki bazylii oraz szczyptę pieprzu.
- Filety dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Po upływie 30 minut filety umieścić na blasze pokrytej papierem do pieczenia, włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 15 – 20 minut.
- Mix sałat opłukać, odsączyć z nadmiaru wody.
- Do sałat dodać pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka oraz paprykę; sałatę skropić octem jabłkowym i wymieszać.
- Każdy wrap skropić delikatnie wodą, podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni lub w piekarniku, następnie wyłożyć na niego ½ porcji przygotowanej sałaty oraz kawałki 1 piersi z kurczaka.
- Całość zawinąć w rulon, pamiętając również o dolnej krawędzi, aby zawartość nie wypadła; podawać tuż po przygotowaniu.
Meksykańska czy hiszpańska kuchnia ma wiele interesujących potraw. Fit- wrapy z kurczakiem są jedną z nich.