
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlety z ugotowanych jajek
Kotleciki z ugotowanych jajek to wciąż żywe wspomnienie z czasów głębokiego kryzysu. Wtedy jajka w dużej mierze zastępowały wiele form mięsa. Nadawały się na farsz do pasztecików, skutecznie zastępowały mięso mielone w kotletach mielonych. Dziś z pewnym sentymentem można sięgnąć po takie alternatywne rozwiązanie. Kotlety z ugotowanych jajek u wielu wywołają wspomnienia z dzieciństwa.
Składniki na Kotlety z ugotowanych jajek
Sposób wykonania Kotletów z ugotowanych jajek
- 7 jajek ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Do posiekanych drobno jajek i cebuli dodać 2 łyżki bułki tartej oraz surowe jajko. Wszystko doprawić odrobiną soli i pieprzu; wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy formować kotleciki; każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać 1 szklankę oliwy. Kotlety smażyć po ok. 3 - 5 minut z każdej strony.
- Kotlety po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.