
- Czas przygotowania: 12 minut
- Czas gotowania: 8 minut
- Porcje: 4 kanapki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Pastę z tuńczykiem i groszkiem
Takie pasty często przygotowywały mamy i babcie. Zamiast tuńczyka używały zazwyczaj wędzonej makreli. Ale to były czasy kryzysu i nie było nic więcej, z czego można by było przygotować wartościowy posiłek. Dziś jest już znacznie większy wybór, niemalże niczym nieograniczony. A takie pasty są przygotowywane po to, aby przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Warto eksperymentować w kuchni, zwłaszcza, że pastę z tuńczykiem i groszkiem przygotowuje się bardzo szybko.
Składniki na Pastę z tuńczykiem i groszkiem
Sposób wykonania Pasty z tuńczykiem i groszkiem
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Mięso tuńczyka odsączyć z oleju; rozdrobnić.
- Groszek odsączyć z zalewy, w której był marynowany.
- Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
- Jajka wymieszać z tuńczykiem, dodać groszek, majonez, sól, pieprz oraz szczypiorek.
- Pastę podawać z pieczywem razowym lub świeżo upieczonymi bagietkami.