
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 400 kcal/1 porcja
Przepis na Ogórkową z drobiowymi pulpetami
Ogórkowa jak to ogórkowa. Nieraz nachodzi na nią taka ochota, że nie można myśleć o niczym innym. A jak już przyjdzie ta, niczym nieposkromiona ochota – nic prostszego! Wystarczy przygotować zupę tak jak to robiły mamy i babcie od lat, a dla urozmaicenia - porcję mięsa można zastąpić drobiowymi pulpecikami. Są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy zmielony lub drobno posiekany filet z kurczaka, jajko i odrobina bułki tartej. To może być pyszne!
Składniki na Ogórkową z pulpetami
- 1 filet z kurczaka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 kiszone ogórki
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- kilka małych marchewek
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Ogórkowej z pulpetami
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić lub bardzo drobno posiekać (przy użyciu np. robota kuchennego).
- Do mięsa dodać jedną cebulę (pokrojoną w bardzo drobną kostkę), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Pozostałe warzywa obrać, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą (1,5 l), zagotować.
- Na wrzący wywar wrzucić mięsne kulki, gotować przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
- Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wywaru, gotować przez kolejne 10 minut.
- Na koniec ogórkową zaciągnąć śmietaną i jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem.
Taka ogórkowa jest niesamowicie oryginalna i specyficzna. Grzechem by było jej nie spróbować. Przypominam sobie, iż kiedyś nawet piłkarze reklamowali zupy. Także ogórkową, może jej skład nie był taki jak powyżej. Ale w pewien sposób ją przypominała.