
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 40 min
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 580 kcal/1 porcja
Przepis na Żeberka pieczone w powidłach
Na pyszne żeberka pieczone w powidłach potrzebne będzie trochę czasu. Za to efekt zaskakująco smaczny. Żeberka same w sobie są wyśmienite, a okraszone powidłami śliwkowymi – hmm… Marzenie! Ten sos, a raczej, coś na podobę glazury; ten charakterystyczny i niepowtarzalny smak powideł śliwkowych. Cóż więcej można o tym powiedzieć. Trzeba spróbować i tyle! Danie jest proste do wykonania, nie należy do najdroższych, jedyne, czego wymaga to sporo czasu.
Składniki na Żeberka pieczone w powidłach
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Żeberek pieczonych w powidłach
- Żeberka opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje.
- W osobnym naczyniu wymieszać paprykę, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz po szczypcie soli i pieprzu.
- Żeberka natrzeć mieszanką przypraw.
- W drugim naczyniu wymieszać powidła z ketchupem. Tak przygotowaną marynatę rozsmarować na żeberkach i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Po upływie 2 godzin, żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok 1,5 godziny.
- Żeberka podawać z ziemniakami, surówkami lub sałatą.
Polecam pyszne sam konsumowałem takowe żeberka. Mają swój specyficzny smak. Który nie da się do niczego porównać. Jest ten jedyny i przypisany do tego dania.
Mięso w połączeniu ze słodkim akcentem to doskonały wybór!