
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 naleśników
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 naleśnik
Przepis na Naleśniki słodkie, deserowe
Danie z dużym potencjałem, które śmiało można podać nie tylko na podwieczorek dzieciom, ale również jako słodką przekąskę po daniu głównym, podczas różnych spotkań. W wielu polskich domach naleśniki na słodko serwuje się również jako danie obiadowe, głównie naleśniki z serem czy z dżemem. Szczególnie uwielbiane przez dzieci!
Składniki na Naleśniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- olej
- szczypta soli
Sposób wykonania Naleśników
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Jeżeli naleśniki mają być słodkie, dodać także cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
- Podawać z dżemem, bitą śmietaną, owocami, smażonymi jabłkami, serem lub czekoladą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
- Cukier dodany do ciasta powoduje, że naleśniki mogą się przypalać podczas pieczenia; należy je smażyć na 6 stopniu mocy kuchenki
- Do krokietów lub naleśników podawanych na słono, nie dodawać cukru ani cukru wanilinowego