
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 250 kcal/1 porcja
Przepis na Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki to świetna propozycja na szybkie, smaczne i proste danie obiadowe. Można podawać je na słodko, z konfiturą, nutellą i owocami lub na słono, z mięsem lub warzywami. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych naleśników jest zestawienie ich ze szpinakiem, fetą i złocistą cebulką. Taka kompozycja trafi w najbardziej wysublimowane gusta!
Składniki na Naleśniki ze szpinakiem
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajka
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera 'Feta'
- 1 cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Naleśników ze szpinakiem
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. z jednej strony.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy.
- Do cebuli dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7 minut, doprawić całość solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
- Ser wyjąć z opakowania, odlać wodę, w której był marynowany, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku; wymieszać.
- Szpinak z serem wyłożyć na naleśniki, zawinąć, podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
Istne cudo 🙂 Ja zamiast normalnej mąki do ciasta naleśnikowego używam pełnoziarnistej 🙂
Bardzo dobry pomysł:)