
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 375 kcal/1 porcja
Przepis na Zalewajkę z grzybami
Zalewajka to staropolska zupa gotowana na bazie żuru, wody i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Podana nieco inaczej, w towarzystwie aromatycznych suszonych grzybów, z dodatkiem czosnku i ziołowych przypraw to świetny pomysł na danie obiadowe. Do tego pajda swojskiego chleba i podsmażony boczek i uczta dla podniebienia gwarantowana!
Składniki na Zalewajkę z grzybami
- 200 g suszonych grzybów
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zalewajki z grzybami
- Grzyby zalać wodą, moczyć przez ok. 1 godzinę.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować.
- Do ziemniaków dodać czosnek i cebulę, odsączone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu, gotować przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
- Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody tak, aby nie powstały grudki, dolać chochlę gorącego wywaru, ponownie wymieszać; dodać do zalewajki.
- Zalewajkę zaciągnąć śmietaną, dodać sok z cytryny; doprawić majerankiem. Podawać z keksem śmietany lub okrasą z boczku.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Zalewajkę można też przygotować na bazie żuru, wówczas będzie ona bardziej aromatyczna
Dobra zupa 🙂
Tak. Bardzo smaczna 🙂
🙂