
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Śledzie w suszonych pomidorach
Śledzie to idealna przekąska nie tylko na święta, ale na wszystkie, mniej i bardziej oficjalne przyjęcia. Marynowane z dodatkiem słodko – ostrawych suszonych pomidorów, złocistej cebuli, wzbogacone aromatem ziół i przypraw to kompozycja, która zachwyci każdego!
Składniki na Śledzie w suszonych pomidorach
- 500 g filetów śledziowych w zalewie octowej
- 15 suszonych pomidorów
- 4 cebule
- 6 ziaren ziela angielskiego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Śledzi w suszonych pomidorach
- Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Pomidory pokroić w paski, dodać do cebuli, wszystko podsmażyć.
- Do warzyw dodać także ziele angielskie oraz posiekane liście bazylii.
- Na koniec doprawić całość solą i pieprzem; wymieszać.
- Filety śledziowe odsączyć z zalewy, w której były marynowane, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do filetów dodać marynatę pomidorową, wszystko wymieszać i odstawić na 1 noc do lodówki.
Smacznego!
5 gwiazdek, bazując na 1 ocenach
Fajna kompozycja. Wyglądają apetycznie, zwłaszcza, że jestem fanką śledzi 🙂
Idealna wersja śledzi 🙂
Cieszę się bardzo!:)