
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 6 babeczek
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 140 kcal/1 porcja
Przepis na Muffinki
Muffinki to coraz bardziej popularne mini wypieki. Mogą stanowić bardzo ciekawy podwieczorek a odpowiednio udekorowane będą stanowiły ciekawostkę towarzyską. Oprócz wymyślnych dekoracji, do przygotowania można użyć przeróżnych, kolorowych foremek. Swoim smakiem zaspokoją podniebienia a wyglądem sprawią, że nie jedna buzia się uśmiechnie. Czas na ich przygotowanie to zaledwie 60 minut. To proste!
Składniki na Muffinki
- 2 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki oleju
Sposób wykonania Muffinek
- Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
- W osobnym naczyniu zmiksować jajo, mleko oraz olej, po czym przelać masę do mieszanki suchych składników, dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
- Tak przygotowaną masą wypełnić foremki do muffinek (2/3 objętości).
- Babeczki piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.