
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 400 kcal/1 porcja
Przepis na Pomidorową z mięsnymi kuleczkami
Czy pomidorowa musi być taka nudna? Zawsze z ryżem czy makaronem i porcją rozgotowanego kurczaka? Zdecydowanie nie musi! Porcję kurczaka z powodzeniem można zastąpić mielonym mięsem wieprzowym, podanym w formie klopsików. Pozostałe składniki i sposób przygotowania pozostają te same, co przy klasycznej pomidorowej. Pomidorowa podana w ten sposób będzie ciekawym urozmaiceniem, które rozbudzi apetyt niejednego.
Składniki na Pomidorową
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 por
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 woreczek ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki śmietany 18%
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pomidorowej
- Obrać marchewkę, pietruszkę, seler, por, 1 cebulę, dokładnie je opłukać.
- Warzywa, zalać 2 litrami wody, dodać także liście laurowe, ziele angielskie, doprawić odrobiną soli i pieprzu, zagotować.
- Mięso przełożyć do osobnego naczynia, dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na wrzący bulion warzywny wrzucić mięsne kulki.
- Po zagotowaniu się zupy, z powierzchni wody należy zebrać „szumowiny” przy użyciu sitka lub łyżki.
- Następnie do bulionu dodać 1 woreczek ryżu i gotować do miękkości.
- Kiedy ryż i mięsne kulki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę (mieszając ją uprzednio z odrobiną gorącego bulionu).
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, obficie posypać koperkiem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Cebulę można podpiec na ogniu, smak bulionu będzie intensywniejszy
- Zbyt duża ilość marchewki sprawi, że zupa będzie słodka
- Przed dodaniem śmietany do zupy należy ją wymieszać z odrobiną wywaru, w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
- Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym; zupa będzie miała mniej kalorii
Zupa jest absolutnie przepyszna! Robię dziś kolejny raz, polecam wszystkim spróbować! 🙂