
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 660 kcal/ 1 porcja
Przepis na Makaron carbonara
Danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Nie należy do dań dietetycznych, jednak z pewnością zadowoli niejednego pana. To bardzo pożywne danie, które dostarczy całkiem sporo energii. Makaron, boczek, śmietana kremówka, żółtka jaj kurzych i parmezan – ile to kalorii? A kto by to liczył? Najważniejszy jest efekt końcowy – a mianowicie zadowolone buzie przy stole.
Składniki na Makaron carbonara
- 500 g makaronu
- 300 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 żółtka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- starty parmezan
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu carbonara
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek; wszystko zrumienić.
- Żółtka wymieszać ze śmietanką oraz z 4 łyżkami startego parmezanu (w osobnym naczyniu).
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”. Odcedzić.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z boczkiem i cebulą, wyłączyć gaz.
- Do makaronu przelać masę śmietankową, wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać (żółtka nie mogą się ściąć).
- Całość doprawić solą oraz pieprzem; podawać z parmezanem.