
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Łososia w sosie koperkowym
Szlachetna ryba będąca cennym źródłem kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B otulona aksamitnym, aromatycznym sosem to świetny pomysł na wykwintne danie obiadowe. Soczyste mięso łososia o charakterystycznej pomarańczowo – różowej barwie a do tego sos o intensywnym smaku kopru to kompozycja, która trafi w najbardziej wysublimowane gusta!
Składniki na Łososia w sosie koperkowym
- 2 kawałki łososia ze skórą (każdy po ok. 300 g)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 duży pęczek koperku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Łososia w sosie koperkowym
- Na rozgrzanej patelni roztopić masło.
- Koperek umyć, posiekać, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonego koperku dodać bulion, wszystko zagotować.
- Następnie sos zabielić śmietaną oraz zagęścić mąką wymieszaną w ½ szklanki wody; całość doprawić solą i pieprzem.
- Kawałki łososia opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek; kawałki ryby smażyć po 4 minuty z każdej strony.
- Porcję łososia ułożyć na pierzynce z sosu koperkowego; potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.
Wygląda bardzo apetycznie i delikatnie. Na pewno niebawem zagości na moim stole. 🙂
Mam nadzieję, że przypadnie do gustu:)
Idealnie delikatny i smaczny 🙂