Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego Twoja patelnia już nie nadaje się do użytku? Sposób przechowywania i mycia patelni ma tu ogromne znaczenie. Jeśli będziesz dbać o swoją patelnię, posłuży Ci kilka ona kilka ładnych lat. Sposób czyszczenia patelni zależy od tworzywa, z jakiego jest ona wykonana. Musisz uważać na patelnie teflonowe; jego uszkodzenie sprawi, że patelnia nie będzie się już nadawać do użytku. Twoje potrawy będą przywierać i mogą inaczej smakować. Podczas smażenia zawsze używaj drewnianych łopatek; nigdy metalowych! Patelnie teflonowe czyść tylko delikatną stroną myjki, w przeciwnym razie może ona ulec zniszczeniu. W sklepach możesz znaleźć specjalne gąbki do mycia teflonowej powierzchni patelni. Chcąc pozbyć się przypalonych resztek nalej do patelni trochę wody i dodaj płyn do naczyń. Odczekaj, aż resztki zmiękną, po czym wypłucz i osusz ją ściereczką. W przypadku patelni emaliowanych, zagotuj wodę z płynem do mycia naczyń, a następnie dokładnie opłucz patelnię. Pilnuj, by nic się na niej nie przypalało. Podczas używania patelni żeliwnej pamiętaj, aby myć ją zwykłym papierowym ręcznikiem, do momentu, aż zmyjesz cały brud z patelni. Nie powinno się stosować wody z detergentami, ponieważ łatwo można ją uszkodzić. W szafce trzymaj osobno patelnię i pokrywkę. Patelnię ze stali myj pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz. Jeżeli powstaną zacieki, usuniesz je papierowym ręcznikiem, zwilżonym odrobiną oleju. Dzięki tym zasadom, Twój sprzęt posłuży Ci na pewno kilka lat dłużej.