
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Zupę krem z pieczarek
Kremowe zupy są aksamitne, wspaniale prezentują się na talerzu i świetnie sprawdzają się jako wykwintne danie obiadowe. Kompozycja warzyw na czele z aromatycznymi pieczarkami to doskonały pomysł na pożywną i smaczną zupę!
Składniki na Zupę krem z pieczarek
- 500 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Zupy krem z pieczarek
- Obrać wszystkie warzywa, dokładnie je opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Warzywa zalać zimną wodą, gotować przez 30 minut na wolnym ogniu; pod koniec wywar doprawić solą i pieprzem.
- Do wywaru dodać śmietanę i masło; warzywa wraz z bulionem zmiksować przy użyciu blendera.
- Zupę podawać z keksem śmietany i ziarnami słonecznika lub prażonymi migdałami.
Bardzo smaczna 🙂