
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Jajko zapiekane w dyniowej bułce
Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Jajko zapiekane w dyniowej bułce nie wymaga samodzielnego przygotowania dyniowych bułek. Wystarczy odpowiednio wydrążyć gotowe, kupione w sklepie bułeczki z dynią, posmarować lekko masłem, nafaszerować posiekaną szynką i wypełnić surowym jajkiem i do piekarnika. Nic skomplikowanego. A efekt? Niezwykle zaskakujący! Apetycznie się prezentuje i pysznie smakuje.
Składniki na Zapiekane jajko
Sposób wykonania Zapiekanego jajka
- Z bułek odciąć wierzchnią część, wydrążyć środek.
- Każdą z bułek posmarować masłem, po czym umieścić w nich posiekaną szynkę.
- Do tak przygotowanych bułek wbić po 1 jajku, a następnie oprószyć je solą oraz pieprzem.
- Jajka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20 minut (białko ma być ścięte a żółtko płynne).
- Jajka podawać tuż po przygotowaniu z odrobiną szczypiorku.
Fajny przepis na śniadanie, ja bym dodała jeszcze trochę sera aby wszystko fajnie się połączyło 🙂
Pewnie, można dodać ser:)