
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Krupnik z wkładką
Krupnik, jak to krupnik – tani, pyszny, rozgrzewający i niezwykle pożywny. Dodatek kaszy pęczak sprawia, że ma właściwości prozdrowotne. Sam krupnik przygotowuje się tak jak zwykle, jednak dla urozmaicenia, zamiast zwykłej porcji mięsa, coś na podobiznę pulpetów wieprzowych. To bardzo ciekawa odmiana. Danie tanie, zdrowe i pożywne, a do tego nie wymaga specjalnych przygotowań ani umiejętności.
Składniki na Krupnik z wkładką
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 mały seler
- 1 por
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 torebka kaszy pęczak
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Krupniku z wkładką
- Obrać marchewkę, pietruszkę, seler, por, 1 cebulę, dokładnie je opłukać.
- Warzywa, zalać 2 litrami wody, dodać także liście laurowe, ziele angielskie, doprawić odrobiną soli i pieprzu, zagotować.
- Mięso przełożyć do osobnego naczynia, dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na wrzący bulion warzywny wrzucić mięsne kulki.
- Po zagotowaniu się zupy, z powierzchni wody należy zebrać „szumowiny” przy użyciu sitka lub łyżki.
- Następnie do bulionu dodać kaszę i gotować do miękkości.
- Krupnik doprawić solą i pieprzem do smaku, obficie posypać koperkiem.