
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 780 kcal/1 porcja
Przepis na Kebab z piersi kurczaka na frytkach
Potrawa o wyrazistym, orientalnym smaku. Kebab można przyrządzić na wiele różnych sposobów. To tradycyjne danie kuchni tureckiej, ale że mamy nieco inne smaki, to zmieniamy w przepisach co nieco. Tradycyjny kebab powstaje z baraniny, polski również z kurczaka. Kebab w tej wersji często pojawia się w polskich domach. Tak podany, stanowi zdrowy i odżywczy posiłek.
Składniki na Kebab
- 6 dużych ziemniaków
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy 'Gyros'
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej
Sposób wykonania Kebaba
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą „Gyros”, a następnie wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem. Smażyć przez ok. 10 minut, aż kurczak ładnie się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać tymianek. Odstawić do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą majonez z ketchupem; tak powstały sos dodać do ostudzonego mięsa, wymieszać.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w paski a następnie w słupki tak, aby powstały frytki.
- Na patelni rozgrzać 3 szklanki oleju, wrzucić frytki i smażyć przez ok. 20 minut (co jakiś czas mieszając). Zrumienione frytki wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Na frytki wyłożyć wcześniej przygotowane mięso z sosem. Podawać z ulubioną surówką.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do potrawy można użyć gotowanego mięsa z rosołu, np. udek lub skrzydełek bez skóry