
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 820 kcal/1 porcja
Przepis na Hamburgery z mięsa wieprzowo–wołowego
Popularny w Stanach Zjednoczonych, ale i równie uwielbiany przez Polaków. Hamburger to sztandarowe jedzenie typu fast food. Przygotowany samodzielnie, może być nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Taki posiłek to idealny poczęstunek dla gości i prawdziwa uczta dla dzieci. Dodatkowo wykwintnie i dostojnie prezentuje się na talerzu!
Składniki na Hamburgery
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 3 bułki do hamburgerów
- 3 plastry żółtego sera
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 jajko
- kilka liści ulubionej sałaty
- prażona cebulka
- sos worcaster
- majonez
- ketchup
- musztarda
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Hamburgerów
- 1 cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Mięso wołowe i wieprzowe wymieszać ze sobą, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, 2 łyżki sosu worcaster, po 2 łyżki ketchupu i musztardy oraz 1 łyżkę wody. Doprawić całość solą i pieprzem; dokładnie wymieszać. Kulę mięsa rzucić kilka razy o miskę lub o blat kuchenny.
- Z tak przygotowanego mięsa uformować 3 kotlety wielkości ¾ dłoni. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem kilku kropel oliwy po ok. 3 - 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania na każdym kotlecie położyć po jednym plastrze żółtego sera.
- Bułki przekroić na 2 części, podgrzać je w piekarniku lub w mikrofalówce (ok. 5 minut).
- Pozostałe 2 cebule obrać, pokroić w plastry; jedną z nich podsmażyć na patelni z dodatkiem kilku łyżek oliwy.
- Pomidory i ogórek umyć, również pokroić w plastry.
- Liście sałaty porwać palcami na mniejsze kawałki, opłukać, odsączyć z nadmiaru wody.
- Przekrojone bułki posmarować majonezem; na dolnej części bułki położyć liście sałaty, na nich mięso wraz z serem, podsmażoną cebulkę, następnie plastry pomidora, ogórka oraz surową cebulę. Całość polać ketchupem i musztardą, posypać prażoną cebulką i przykryć drugą częścią bułki.
- Każdego hamburgera spiąć wykałaczką i podawać zaraz po przygotowaniu.
Zrobiłam dla siebie i męża ( ja nie dodawałam surowej cebuli). Najadłam się jednym, a mąż zjadł dwa 😉
Miałam jedynie problem z jedzeniem tego dużego hamburgera ale podołałam 😉
Cieszę się, że smakowało:)
Do hamburgerów, wielu przekonywać nie trzeba 🙂 Wykonane z dobrych składników, we własnej kuchni, smakują wyśmienicie. Po świeże mięso zapraszamy do nas 🙂