- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 5h 00 min
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Domowy bigos
Staropolska potrawa, wspomniana nawet w epopei przez wieszcza Adama Mickiewicza. Istnieje wiele receptur jej przyrządzania, jednak we wszystkich pojawia się kiszona kapusta, kompozycja różnych mięs i suszone śliwki. Smak dzieciństwa, honorowy gość na każdym świątecznym stole. Subtelne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, niepowtarzalna woń wędzonki i śliwek to główne cechy wyróżniające bigos na tle innych dań!
Składniki na Domowy bigos
- 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 0,4 kg dziczyzny
- 0,3 kg cielęciny
- 0,4 kg wieprzowiny
- 0,4 kg wędzonego boczku
- 0,3 kg swojskiej kiełbasy
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg kapusty cukrowej
- 0,2 kg suszonych grzybów
- kilka suszonych lub wędzonych śliwek bez pestek
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Domowego bigosu
- Grzyby umyć, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
- Kiszoną kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać 2-3 razy.
- Kapustę cukrową należy drobno poszatkować, zalać 2 litrami wody, obgotować, następnie odcedzić.
- Każdy rodzaj mięsa, podobnie jak kiełbasę, należy pokroić w kostkę. Smażenie zacząć od tłustego boczku, następnie dodać kiełbasę i pozostałe rodzaje mięsa. W trakcie smażenia dolać szklankę przegotowanej wody, aby mięso się nie przypaliło.
- Kapustę wymieszać z mięsem, dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, przekrojone na pół śliwki oraz grzyby. Wszystko dusić przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. W trakcie duszenia podlewać bigos winem, co jakiś czas mieszając.
- Na końcu dodać pastę pomidorową; bigos doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Proces duszenia bigosu powtarzać przez kolejne 2 dni.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- W tradycyjnej wersji bigos jest przygotowywany bez pasty pomidorowej
- Do bigosu najlepiej jest używać wielu rodzajów mięs, świetnie nadają się też świeże resztki wędliny lub mięso pieczone, które zostało z obiadu
- Im dłużej bigos jest gotowany, tym będzie on smaczniejszy