
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 690 kcal/1 porcja
Przepis na Golonkę duszoną z cebulą
To kuchnia typowo męska. Nie ma chyba mężczyzny, któremu by nie pociekła ślinka na myśl o pieczonej czy duszonej golonce. A i kobietki, jeśli coś narozrabiają wiedzą, że dobrze przyrządzoną golonką mogą załatwić wszystko. Danie tak wykwintne wymaga poświęceń. Zwłaszcza, jeśli chodzi o czas przygotowania. Tak pyszne mięsko potrzebuje chwili, aby było naprawdę pyszne. Najpierw godzinka w lodówce, w marynacie, potem dwie godzinki duszenia. A efekt? Wart tego czasu!
Składniki na Golonkę duszoną z cebulą
Sposób wykonania Golonki duszonej z cebulą
- Golonki umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką lubczyku, rozmarynu, oraz przeciśniętego przez praskę czosnku; odstawić na 1 h w chłodne miejsce.
- W dużym naczyniu rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę.
- Podsmażoną golonkę podlać niewielką ilością przegotowanej wody i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h). W trakcie duszenia należy dolewać wodę, aby mięso się nie przypaliło.
- Pod koniec duszenia, dodać pokrojone w piórka cebule; po czym dusić wszystko jeszcze przez kilka minut.
- Kiedy cebula będzie miękka, doprawić potrawę solą oraz pieprzem.
- Golonki podawać tuż po przygotowaniu w towarzystwie duszonej cebuli.