- Czas przygotowania: 12 minut
- Czas gotowania: 8 minut
- Porcje: 4 kanapki
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Pastę z wędzonej makreli
Niektórzy mogą jedną z jej wersji pamiętać jeszcze z czasów przedszkola. W tamtym czasie nie cieszyła się raczej dobrą sławą. Dziś może stanowić całkiem ciekawe urozmaicenie codziennej diety. Dodatkowo makrela jest rybą, bogatą w kwasy omega, tak pożądane w diecie każdego człowieka. Przygotowanie jej to zaledwie kilka chwil, wystarczy makrela, kilka ugotowanych na twardo jaj i majonez. Dla podkreślenia smaku, można dodać drobno posiekanej cebulki lub szczypiorku i wymieszać majonez z odrobiną musztardy.
Składniki na Pastę z wędzonej makreli
Sposób wykonania Pasty z wędzonej makreli
- Jajka ugotować na twardo z dodatkiem szczypty soli (ok. 8 minut), ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.
- Z makreli usunąć ości, rybę delikatnie rozdrobnić palcami.
- Jajka wymieszać z makrelą, dodać majonez; całość doprawić solą, pieprzem.
- Podawać z pieczywem razowym lub świeżo upieczonymi bagietkami.